Sery smażone

ponad

25 lat

tradycji, doświadczenia i wspaniałego smaku

Zobacz więcej

Wielkopolski ser smażony został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w dniu 21 kwietnia 2009 r. Jeden z etapów jego produkcji przebiega w granicach Województwa Wielkopolskiego.

Historia

serów smażonych

Wielkopolski ser smażony znany był od wieków w Wielkopolsce Zachodniej i Centralnej. Proces jego wytwarzania zapoczątkowali przybywający do nas w Holendrzy lub Niemcy. W XIX-wiecznych książkach kucharskich i poradnikach można znaleźć liczne przepisy na ten smaczny i świadczący o gospodarności dawnych kucharek wyrób.

Kobiety wykorzystywały bowiem do jego przygotowania pozostałe resztki twarogu, przesmażały je na maśle dodając (lub nie) jajko oraz przyprawy. Produkowany na większą skalę smażony ser wielkopolski również czerpie z tej domowej tradycji.

Właśnie prostota jest wielkim atutem tego produktu – ludzie są coraz bardziej świadomi, poszukują rzeczy nieprzetworzonych, zdrowych, wolnych od chemicznych dodatków. A taki właśnie jest nasz serek.

Poza tym, przyznany nam znak ChOG kojarzy się z wysoką jakością produktu i to także jest nasz atut.